Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Чуждестранните издания коментират вчерашните решения на вътрешните министри от Европейския съюз по мигрантската криза.

Решението, взето въпреки силната съпротива на четири от източните членове на общността, подчерта задълбочаващите се различия в Евросъюза, коментира вестник "Ню Йорк таймс".

Напрежението около мигрантите със сигурност ще се засили, прогнозира "Файненшъл Таймс".

"Гардиън" публикува отворено писмо на интелектуалци и политици от десет централно- и източноевропейски държави с призив към правителствата на тези страни за повече съчувствие към бежанците. "Изправени сме пред хуманитарна криза с огромни размери. Стотици хиляди бежанци от Близкия изток и Африка се опитват да достигнат Европа в търсене на безопасност, надежда и възможност да водят нормален живот. До неотдавна ние бяхме тези, които чукаха на вратата на Европа. Не трябва да им отказваме помощта си", заявяват подписалите писмото, сред които са чешкият режисьор Иржи Менцел, бившите полски президенти Бронислав Коморовски и Александър Квашневски и бившият унгарски премиер Гордон Байнаи.

Бившият румънски президент Траян Бъсеску критикува от страниците на "Куриерул национал" решението на правителството на Румъния от юни да приеме квотната система.

Бъсеску е цитиран и в друго румънско издание - "Адевърул". "Недопустимо е на равнище ЕС да настояваш за квоти, а да не казваш каква е стратегията за спиране на явлението", заявява бившият президент.

"Ромъния либера“ цитира премиера Виктор Понта, който изрази надеждата, че решението за квотите ще бъде преразгледано от лидерите на ЕС по-късно днес.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44