Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск беше приет официално в Белия Дом от американският президент Обама

| обновено на 23.09.15 в 17:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск беше приет официално в Белия Дом от американският президент Барак Обама. Главата на римо-католическата църква е на шестдневно посещение в Съединените щати, което включва гостувания във Вашингтон, Ню Йорк и Филаделфия.

Пред множеството от   около 11 хиляди на поляната в Белия Дом президентът официално приветства първия папа с корени от континентална Америка. Президентът Обама и съпругата му Мишел посрещнаха 78-годишния папа, след което военен оркестър изсвири химните на Светия престол и Съединените щати.

Вашето послание за любов и надежда вдъхновява много хора от нашата нация и по света, каза Обама в своята реч преди срещата си с папата:

Вярвам, че въодушевлението около вашето посещение трябва да се отдаде не само на ролята ви като папа, но и на уникалните ви качества като личност. Във вашето смирение, прегръщане на простотата, нежността на думите ви и щедростта на духа ви ние виждаме жив пример на ученията на Исус, лидер, чиято морална власт не идва само чрез думи, но също и чрез дела. 

Обама още наблегна как папа Франциск се застъпва за бежанците и имигрантите и как е един от силните гласове по въпроса с климатичните промени.
Американският президент говори още за ролята на госта си постигане на по-голямо разбирателство и наблягане върху инструментите на дипломацията между страните като даде за пример усилията на папата за поставяне на ново начало в Куба.  

В началото на обръщението си папа Франциск каза:

Дълбоко съм ви благодарен за посрещането от името на всички американци. Като син на семейство емигранти съм щастлив да бъда гост в тази страна, която бе построена от подобни семейства.

Главата на римо-католическата църква увери, че американските католици стоят на страната на равенството:
Американските католици се ангажират да изградят едно общество, което е истински толерантно и приобщаващо, за да се гарантират правата на хората и общностите и да отхвърлят всякаква форма на несправедливост и дискриминация.“
По-късно през деня папа Франциск ще се включи в парад във Вашингтон, ще отслужи молитва в катедралата Сейнт Андрюс и ще извърши канонизация в базиликата на Националния храм на непорочното зачатие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44