Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Регионалната екоинспекция в Русе ограничи дейността в завода "Монтюпе"

Регионалната екоинспекция в Русе от днес ограничи дейността в завода за производство на автомобилни детайли "Монтюпе" и затвори едно от промишлените халета за каруселно леене на алуминий. Това стана със специална заповед на директора на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова.

Още тази сутрин министърът на околната среда и водите Ивелина Василева обяви, че колегите й от Регионалната екоинспекция в Русе са подготвили заповед за ограничаване на производството в завода за  алуминиеви автомобилни детайли "Монтюпе", който вече десет дни активно замърсява въздуха над града.

Става дума за принудително извеждане от експлоатация на инсталацията за каруселно леене на алуминий и пломбиране на устройството до привеждане на дейността в съответствие с екоизискванията. Заповедта е подписана от директора на РИОСВ-Русе инж. Лилия Атанасова, но от фирмата са отказали да я получат официално.

Колеги отидоха на място, запознаха със съдържанието на заповедта представителите на "Монтюпе", но същите отказаха да я приемат официално. Поради тази причина преминаваме към съответния ред по Административно-процесуалния кодекс за съобщаване на същата заповед. Практически, следва на 25-и екип, заедно с представител на Областна администрация, да отидат на място и да пломбират съоръжението, така че то да не функционира. Ако ни откажат достъп, ще сезираме съответните органи за оказване на такъв, уточни инж. Атанасова.

Заповедта може да бъде обжалвана в 14-дневен срок от връчването й пред министъра на околната среда и водите или пред Административния съд в Русе, съгласно Административно-процесуалния кодекс, което обаче няма да спре изпълнението й.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44