Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сергей Станишев: Създаването на зона за сигурност в Сирия може да въвлече ЕС във военен конфликт

Снимка: БГНЕС

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев предупреди, че създаването на зона за сигурност във вътрешността на Сирия може да въвлече ЕС във военен конфликт. По-рано в Брюксел българският премиер Бойко Борисов подкрепи искането на Турция за зона на безопасност в северната част на Сирия, която би позволила доброволното завръщане на бежанците. В интервю за БНР обаче Станишев призова за сдържаност:

Зона за сигурност на бежанци много лесно прераства в преки военни действия и въвличане на Европа, както разбирам, в една много комплицирана ситуация – гражданска война, която вече отне 200 хиляди жертви. Нали си спомняте в Либия – започна се от зона за сигурност, за да се спасят хора. Всъщност авиацията на НАТО тогава се превърна в просто участник в конфликта, в резултат на което имаме един диктатор по-малко и една страна, която е разделена. Води се гражданска война, няма правителство. И там в това число присъства "Ислямска държава". Огънят не се гаси с повече съчки вътре и наливане на масло.

След заседание с държавните лидери-социалисти тази вечер Станишев съобщи, че ПЕС ще обсъди поведението на словашкия премиер Роберт Фицо. Поради негови противоречиви изказвания за бежанците, лидерът на групата на социалистите в Европарламента Джани Питела призова за изключването на партията на Фицо от ПЕС. Нейният председател Станишев отговори:

Аз самият изразих публично моята тревога от някои негови изказвания, като например това, че бежанците ще бъдат разделяни, едва ли не по религиозен принцип и че Словакия е готова да приема само християни. Аз очаквам разговора с премиера на Словакия в нaй-близо време, за да изясним точно неговата позиция. Получих информация, че не всички неща, в които го, грубо казано, обвиняват, заклеймяват, са фактически верни, което би било абсолютно неправилно да се вземат решения на фактически неверни неща. Между другото, днес беше споменато,че Словакия е една от страните, която в тази област, по отношение "миграция", е изпълнила всички европейски ангажименти, а много други страни не са ги изпълнили.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44