Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разнопосочни лидерски послания преди неформалната среща на върха в Брюксел

Снимка: ЕПА/БГНЕС

С разнопосочни послания лидерите на ЕС започнаха неформалната си среща на върха в Брюксел за кризата с бежанците.

Лидерите от двете големи паневропейски политически семейства – дясната ЕНП и лявата ПЕС – излязоха със сходни позиции още преди официалната вечеря: повече пари за хуманитарните мисии в регионите около Сирия за задържане на бежанците там, помощи за развитие в Африка, съвместни екипи по външните граници за регистрация на идващите мигранти и центрове за тяхното настаняване.

Също така – геополитика и външнополитически действия; изкореняване на бежанския проблем чрез мирни конференции за конфликтите в Сирия и Либия и борба с терористите от ИДИЛ. На междуправителствено ниво обаче взаимните обвинения между източни и западни, богати и бедни, периферни и централни държави останаха.

На влизане в Европейския съвет френският президент Франсоа Оланд предупреди:

Европа е съвкупност от ценности и принципи. Който не ги споделя, трябва да се запита дали мястото му е в ЕС.

Далия Грибаускайте, президент на Литва, заяви:

Не мисля, че солидарността може и трябва да се налага със сила. Тук не става дума за липса на европейско единство, а за липса на европейска мъдрост.

Критикуваният заради затягането на границите унгарски премиер Виктор Орбан посочи:

Не е въпрос на желание, а на задължения. Ако министър-председателите ми кажат, че няма нужда да пазя външната граница и че с Шенген е свършено, ще търся друго политическо решение. Но засега съм длъжен да спазвам Шенгенските изисквания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44