Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Горещи точки" в България - реакции на политическите сили

Снимка: БГНЕС

Преди да се заговори за "горещи точки", е необходима достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност. Това каза в кулоарите на парламента говорителят на БСП Атанас Мерджанов:

Ставаме свидетели за пореден път как горещите, важни новини за България ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство. Нещо, за което ние настояваме от началото на тази година, правителството, лично министър-председателят да се е ангажирал с единна българска позиция, която достойно да бъде защитена. Вместо това ние ставаме свидетели на изненадващи инициативи от страна на г-жа Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите български представители. "Горещата" точка може и да е нещо уместно, може и да е нещо важно за България, но затова трябваше да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експертите и подчертавам с всички политически сили.

Според Магдалена Ташева от "Атака" откриването на "гореща точка " в България би било много опасно:

Аз смятам, че Ангела Меркел не лъже, защото те купуват суверенитет, тези в Брюксел. Те предлагат по 6 хиляди евро на глава на пришелец, ако страната се съгласи да приеме такова огромно мнозинство, което ще я унищожи като християнска православна нация. Да не говорим, че квотите, които Меркел и нейните лейтенанти са измислили, те са абсолютно незаконни. Приветстваме решението на Словакия да съди Брюксел за подобен диктат. Приветстваме и позицията на унгарското правителство и лично на Виктор Орбан.

Борис Станимиров от Реформаторския блок заяви, че в случая става въпрос за хипотеза:

"Гореща точка" в България е хипотеза, в случай че България бъде подложена на този натиск, на който в момента са Гърция и Италия. Там ще бъдат "горещите точки", защото е всепризнато, че това са страните с най-голямо напрежение, но ние сме изложени на риск и цел №1 е да излезем от Дъблинския регламент, който би могъл да ни наводни с хора и цел номер две е да осигурим солидарно отношение на целия ЕС и поемане на такъв поток. Механизмът за това нещо се нарича "гореща точка". Така че аз го разглеждам като хипотеза и смятам, че това е последователна политика, заедно със сериозната охрана на границите, която би дала добър резултат.

Валери Симеонов от Патриотичния фронт отказа да коментира тема, по която няма достатъчно информация:

Трябва да ми разкажете и да ми обясните какво е "гореща точка", защото аз не знам. Днес не съм се чувал с Ангела Меркел да я питам какво има предвид. Не мога да коментирам някакъв буквален превод. Никой не си е направил труда да изясни за какво става въпрос, ние да коментираме, да преливаме от пусто в празно. Не съм привърженик на празните интервюта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44