Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Папа Франциск изнесе историческа реч в сградата на американския Конгрес

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Папа Франциск изнесе историческа реч пред американските законодатели. В сградата на Конгреса във Вашингтон, където в речта си наблегна на социалната доктрина на Църквата, той бе посрещнат с бурни овации. Словото му просълзи на няколко пъти ръководителя на републиканците в Камарата на представителите Джон Бейнър.

В Американския конгрес папа Франциск призова  да се отвърне с човещина, вместо с враждебност спрямо бежанците и имигрантите, които пресичат граници в търсене на по-добър живот. По време на безпрецедентна сесия на Конгреса в присъствието на законодатели, съдии от Върховния съд, дипломати и членове на кабинета той отправи послание за надежда и толерантност:

Когато непознати сред нас ни призоват за помощ, ние не трябва да повтаряме грешките и греховете на миналото. Ние не трябва да се притесняваме от броя им, а по-скоро да гледаме на тях като на хора, да видим лицата им, да чуем историите им и да се опитаме да направим възможно най-доброто за тях.

В Конгреса папа Франциск говори още за отмяна на смъртното наказание и предложи за ответен удар срещу фундаментализма да се използват "надеждата и изцелението".

Главата на Римокатолическата църква наблегна на нуждата от мерки за борба с глобалното затопляне и коментира, че технологиите и бизнесът е необходимо да работят в посока на социален прогрес.

След речта си папа Франциск се появи на балкона на Капитолия и пред събралите се хиляди заяви: "Благодаря ви! Много ви благодаря! Господ да благослови Америка!".

Следващият акцент в програмата на папата е изказването му утре от трибуната на 70-ата юбилейна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44