Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ГЕРБ, Реформаторският блок и ДПС не виждат основание за предсрочни избори

Б. Борисов: Президентът трябва да реши дали да свика КСНС

| обновено на 25.09.15 в 13:06

От ГЕРБ не виждат основание за предсрочни избори заради бежанската вълна. Подобна е позицията и на ДПС.

Премиерът Бойко Борисов смята, че президентът трябва да реши дали да свика заседание на Консултативният съвет за национална сигурност, заради кризата с бежанците:

Президентът да  прецени. Ние всеки ден се свикваме на съвет. Всеки ден. Всеки ден работим по темата. Ако прецени президентът, разбира се, че ще се явя. Ако парламента реши, това е друга организация, не съм аз. Това е правилно. Парламентът  да  се събере, да вземе решение и да ни даде указание за нашите работодатели. Защо ме питате мене по тези два въпроса?

Валентин Радев от ГЕРБ не видя основание за предсрочни избори заради това, че правителството не се спрява с бежанската криза и посочи като аргументи:

Построи се триста километра ограда от българската армия, сега се строи над сто километра допълнително. България е една от държавите, която над 80 процента се справя с това - тези, които са влезли нелегални мигранти у нас, да бъдат регистрирани, да бъдат обслужени и да стоят известен период, когато трябва да са тука. Ние, така да се каже, сме отличниците, най-малкото добре се справяме и си пишем домашното от страните, в които има някаква миграционна вълна към Европа. Моето мнение и на колегите е, че не считаме, че имаме нужда от свикване на Консултативен съвет, но, разбира се, решението е на президента.

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев също не се съгласи с искането на лидера на „Атака“ за предсрочни избори:

Да се говори в днешния ден, че българското правителство не се справя с проблема с бежанците, това очевидно е против фактите и против логиката. В случая имаме много добре работеща институция. Това, че България е под огромна заплаха, всеки може да е. Ние не знаем какво ни чака утре, а пък е и най-малкият повод да говорим за предсрочни избори. Напротив. Аз мисля, че повече от всякога трябва да мислим за стабилността.

Предсрочни избори в момента няма да решат проблема с бежанската вълна, коментира Янко Янков от ДПС. Оценката му е, че държавата е закъсняла с реакцията си за кризата:

На този етап мисля, че общо взето се справяме много добре. Процесът няма да приключи, дори ще се капитализира, ще се увеличи. Тук не трябва да говорим за предсрочни избори и за повод за политическо разделяне. Трябва да си обединим усилията като държава и нация, да не създаваме проблеми по населените места. Трябва да направим така, че България да бъде спокойна държава. Труден е този процес, но не сме сами.

От ДПС не са против това президентът да свика КСНС заради бежанската криза, но според Янков по-важни за решаването на проблема са спешните политики и действията на държавата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

"Атака" поиска предсрочни избори и свикване на КСНС заради бежанците

Партия „Атака“ поиска предсрочни избори заради бежанската криза. От партията на Сидеров поискаха и свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради проблема с бежанците. Лидерът на партията Волен Сидеров..

публикувано на 25.09.15 в 11:09
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44