Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РИОСВ-Смолян дари Червената книга на Регионалната библиотека "Николай Вранчев"

Снимка: БГНЕС
Регионалната инспекция по околна среда и води в Смолян дари последното издание на Червената книга на Регионалната библиотека "Николай Вранчев" в Смолян. Трите тома на книгата ще бъдат предоставени и на "Музея на родопския карст" в Чепеларе, и на "Природонаучния музей" в девинското село Триград.

България е 6-ата държава в света, събрала в Червена книга застрашените от изчезване растения и животни. В новото издание, степента на застрашеност на видовете е определена според международно приети критерии и стандарти. Червената книга е съвместно издание на Българската академия на науките и Министерство на околната среда и води. Печатното издание е в три тома - “Растения и гъби”, “Животни” и “Природни местообитания” на български и английски език и електронна версия на български език. От 2002 г. до сега върху изданието са работили над 200 учени, специалисти и природозащитници от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания на БАН, Националния природонаучен музей при БАН, Софийския, Пловдивския и Лесотехническия университет, неправителствени организации и дружества. Представени са 808 вида застрашени растения и гъби, 287 застрашени животни и 166 природни местообитания.

Електронният вариант на Червената книга на България е публикуван на сайта на РИОСВ-Смолян.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44