Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската Православна Църква призова правителството да не приема повече бежанци у нас

| обновено на 25.09.15 в 18:29
Патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС
Светия Синод в края на тридневното си заседание днес излезе с обръщение-призив до правителството страната ни да не приема повече бежанци. Според митрополитите на Светия синод за тези, които са тук Църквата ни ще се погрижи съобразно осъкъдните и ресурси и възможности, с които разполага. Страната ни според владиците трябва във външнополитически план да се концентрира върху спирането на войните, а не само да проявява солидарност с последствията от тяхното безкрайно продължаване.

"През последните месеци сме свидетели на вълна от прииждащи от разорените от война страни на Близкия Изток и Северна Африка и търсещи прибежище в европейските държави хора.  Вълна, която придобива всички белези на нашествие", се казва още в синодалното обръщение. 

"Нека няма никакво съмнение за това, че Православната църква изпитва състрадание и призовава към солидарност с всички тези хора, които вече са попаднали сред нас и действително, а не мнимо, се нуждаят от грижа и материална подкрепа според възможностите ни", продължава още текстът. 

В документът  се отбелязва, че Православната църква е категорично против войната, която е причина за това човешко нещастие.

"Църквата винаги изследва причините за нещастието и призовава към отстраняването на причините. Битката с последствията, ако не бъдат отстранени причините за явлението, е обречена", заявяват от Синода. 

Настоява се правителството да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството в Египет, Сирия, Ирак и какви мерки ще вземе световната демократична общност за гарантиране на вероизповеданието в тези страни.

"Ние помагаме и ще помагаме с каквото можем на бежанците, които вече са попаднали в нашето Отечество, и не ги делим по вяра и народност, но считаме, че нашето правителство в никакъв случай не трябва да допуска в страната ни повече бежанци", посочват още в документа патриархът и митрополитите от Светия синод. 

Според Българската Православна Църква за тези, които вече са тук, е редно като православни християни и като общество, да се погрижим, доколкото можем и ни стигат оскъдните ресурси, но повече не.

Ловчанският митрополит Гавриил обясни пред БНР позицията на Светия Синод:

Тези, които сме приели, в обръщението ние казваме, да им се обърне най-голямо внимание, но да не се приемат повече и много, защото тогава става лошо. Ще се промени въобще нацията просто като българи. Трябва да се премахне най-вече причината за това. Това са войните там.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44