Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КМЕТОВЕ


И така, изборната кампания от вчера вече е в ход. Официално.

Официално, защото по стара традиция, независимо дали става дума за парламентарни, президентски, европейски или местни вотове, предизборната агитация у нас на практика започва минимум половин година по-рано. 

И отново по традиция се изразява в безчет гостувания на големци от столицата по повод и без повод, обикновено гарнирани с рязане на трикольорни лентички, тет-а- тет общуване с верни симпатизанти и недотам партийно обвързани редови граждани, както и със щедри обещания за светли перспективи и бъдещ просперитет на конкретното населено място.

Нещо като фючерсното даруване на циганска сватба или по-скоро като архивния анекдот за онзи кандидат за слава, който обещал на местния електорат да им направи училище, ако го изберат, а когато му казали, че в селото деца няма, им обещал и деца да им направи.

Както вече бе казано, кампанията започна. Специално бургазлии ще трябва да избират между единадесет мераклии за кметския стол. Толкова партии набраха кураж да излъчат свой кандидат.

От останалите  23 партии и коалиции, регистрирали се за вота само с листи за общински съветници, почти 75 процента конформистки подкрепиха съществуващото  кметско статукво.

Парадоксът пък е в това, че кандидатите за кмет на община Бургас са само единадесет, но пък мераклиите за общински съветници са цели 484 или над девет пъти повече, отколкото е съставът на общинския съвет – 51 души.

Е, местният патриотизъм задължава да отбележим, че във Варна кандидат-кметовете са с един по-малко отколкото в Бургас, но пък мераклиите за съветници са почти двойно повече – 813.

Което пък поражда въпроси. Например откъде въпросните партии са са изкопали толкова много експерти, които – евентуално – трябва да съветват бъдещия кмет.

Да, всеки човек на тази планета е експерт в някаква област. Това се отнася включително и за неинтегрираните ни в обществото съграждани.

Но все пак е твърде озадачаващо, да не кажем абсурдно, партии или – ако щете – коалиции и инициативни комитети, които не са излъчили кандидат-кмет да претендират, че могат да давата акъл на бъдещия градоначалник. Ами че те явно нямат идея как електоратът да хареса евентуален техен кандидат-кмет, а са седнали да промотират негови съветници.

За да не излъчиш участник в кметската надпревара има поне две вероятни причини – или не можеш да формулираш конкуретна визия за развитието на града, или те е страх от нелицеприятен изборен резултат. 

А може би въпросните политици си въобразяват, че подкрепянето на статуквото ще им осигури няколко синекурни длъжности в следващата общинска администрация и новоизбраният кмет ще се съобразява с въжделенията им.

За да си успешен кмет в България, трябва да си супермен . Трябва да разбираш от бюджет, от образование, от социални грижи, от отбранителна и мобилизационна подготовка, от асфалт, от бетон, от дърводобив, да си мениджър, да си политик, да може да убедиш някой министър, че си прав и че нуждата ти е безспорна.

Трябва да можеш да говориш убедително на международен форум и да се разбереш с гражданин, който те е спрял на улицата. Никой не може всичко това. Затова най-важното е друго – да можеш да учиш, да знаеш какво искаш и да го искаш много, за да може да изтърпиш всичко.

Тези думи са на бивш кмет на средно голям български град, понастоящем министър.

Вярно, не са откровение свише или пък кодекс на кмета, но пък са плод на натрупан опит и са чистосърдечни.

Да се надяваме – като гласоподаватели - , че и бургаските кандидати за кметове и за съветници са наясно с тегобите, които носят тези длъжности и голямата отговорност пред гражданите на Бургас.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Бургас представят изложбата „Порцеланови приказки“ на д-р Светлозар Пармаков

Бургаската Галерия „Ателие R“ кани на среща с д-р Светлозар Пармаков и неговите „Порцеланови приказки". Изложбата ще представи картини и икони от ръчно рисуван порцелан на  5 март, от 18:00 часа. Специално за откриването на изложбата, майсторът на порцелана ще демонстрира „на живо“ как се рисува върху сурова порцеланова плоча и как се раждат..

публикувано на 27.02.24 в 13:50

Разбира се, държавата и Господ са виновни

„Да не разстрелваме предварително „Напоителни системи“ призова в интервю за БНР служебният заместник-министър на земеделието Тодор Джиков. Вярно, скъсаните диги са отговорност на предприятието, но пък за непочистените корита на реките отговарят общините. За безобразната сеч, която не позволява задържане на водата са виновни тези, които я..

публикувано на 07.09.22 в 17:00

Анушка вече е разляла олиото...*

Драстичен скок и в цената на олиото до 6 лева за литър предизвика масови проверки по магазини, складове и предприятия. Има спекула, категорична е властта.   Складовете са пълни, а цената се завишава изкуствено, обяви аграрният министър Иван Иванов. При първите 200 проверки е установена надценка от 3 лева или 100%, сложена от търговеца, уточни..

обновено на 12.03.22 в 10:42
Боян Чуков

Не трябва да намаляваме своята бдителност

Експертът по борба с тероризма Боян Чуков коментира, че  това, което се случва  около  21- годишния младеж Мохамед Абдулкадер, е рутинна дейност на всяко едно контраразузнаване - следи се определен контингент и когато се съберат достатъчно признаци или доказателства, започва разследване за терористична дейност.  Чуков добави: "Предполагам, че..

публикувано на 02.07.20 в 13:20

Разпалването на расовата вражда в САЩ се използва за свалянето на Доналд Тръмп

Убийството на Джордж Флойд е само повод, но в никакъв случай не е причина за събитията в САЩ.90 % от загубилите живота си чернокожи в САЩ са убити от чернокожи, така че да се говори за някаква изключителна агресия на белите спрямо афроамериканците е несериозно. Боян Чуков отбелязва: САЩ се намират в навечерието на президентските..

публикувано на 09.06.20 в 14:16

Стара сграда в Бургас противопостави бизнес, министерство и общество

Бургазлии организираха протест в защита на старата сграда на книжарница „Хеликон“ на площад „Тройката“. От няколко месеца в града се носеха слухове, че тя, както и останалите две сгради до нея ще бъдат съборени и на тяхно място ще бъде изградена нова. Преместването на книжарницата на други две места в града допринесе за тази информация...

обновено на 13.05.20 в 18:21

Половинчати мерки и половинчати тулупи

Чакаме Гергьовден, за да разхлабим мерките. Същите тия мерки, дето от държавния апарат редовно ни обясняват, че са най-хлабави. И е така. В Турция и Сърбия ги затваряха по домовете. При нас всеки извадил си декларация лети по пътищата родни. Иначе - имаме мерки. Ама половинчати. Покрай Великден затворихме София. Ама половинчато. Който можа -..

публикувано на 05.05.20 в 15:46