Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30% сива икономика в България

Снимка: архив

Делът на сивата икономика в България е над 30 процента. Това беше обявено на дискусия в София. По време на форума представители на бизнеса и синдикатите обсъдиха мерки за намаляване на нелегалния бизнес. Министърът на финансите Владислав Горанов коментира, че сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред в държавата:

И дали когато се генерират потоци в сивата икономика, те не дават възможност и дали това не е причината за високото ниво на корупция, с която искаме всички да се борим, която развращава политическата система, за купуването на гласове и за опита да се подменят - колкото и тривиално да звучи, правилата на играта от хора, които смятат, че могат да живеят в паралелна, успоредна на закона реалност.

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев, синдикатите, бизнесът и държавните институции трябва заедно да предприемат действия срещу незаконния дял от икономиката:

Заедно се надявам, че ще успееме да прокараме всякакви поправки, които биха изсветлили бизнеса в дадения отрасъл и биха дали една по-сериозна подкрепа.

Около 300 по-значими мерки са предприети през последните 10 години за справяне със сивата икономика, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров:

Ако няма как да генерира бизнеса "сиви обороти", очевидно е, че "сивите плащания" ще намалеят, независимо дали става дума за разплащане с доставчици, дали към работници, дали към когото и да било.

Процедурите за обществените поръчки също са един от източниците за сива икономика, посочи Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на Сдружението на общините:

Ние също страдаме от сивия бизнес, особено пак при обществените поръчки. Само през последните два месеца три общини изпищяха, че явили се изпълнители, взели авансите, изчезнали и ги няма никакви.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44