Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Положителни проби за бруцелоза отново са дали 6 кози в град Рила

Снимка: БГНЕС

Шест кози в град Рила са дали положителни проби за бруцелоза при повторните серологични изследвания на всички дребни и едри преживни и еднокопитни животни в града. Изследванията се правят заради установените през юли случаи на заразени с опасната болест хора.

В понеделник ще бъдат взети нови проби от първичното стадо в село Смочево, откъдето се предполага, че тръгна заразата. Няма нови случаи на болни хора. Броят на вече поразените от инфекцията остава 33.

Вземат се всички мерки за ограничаване и ликвидиране на заболяването, прогнозите обаче са това да продължи между 3 и 5 години, каза бившият директор на областната агенция в Кюстендил и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов, който е на терена от обявяването на епидемята.

Бруцелите са вътреклетъчни паразити и инфектираните хора и животни дълго време остават заразоносители. Лечението е трудно и продължително.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44