Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералният директор на руската корпорация "МиГ" Сергей Коротков:

МиГ може да прекрати договорите по поддръжка на самолетите у нас, ако ги ремонтира Полша

Полша няма лиценз за ремонтите

| обновено на 26.09.15 в 15:11
МиГ-29 от ВВС на България
Снимка: архив
Генералният директор на руската самолетостроителна корпорация "МиГ" Сергей Коротков е уведомил в писмо председателя на комисията по отбрана в Народното събрание генерал Михо Михов, че "руската страна не е предоставяла на Полша лиценз и актуална техническа документация за изпълнение на ремонтни работи по двигатели на самолети". Това съобщи БТА, като се позова на ТАСС.

В писмото се казва, че ако бъде направен такъв ремонт на български МиГ, то руската корпорация ще прекрати договорните си отношения по поддръжка и експлоатация на самолети.

Уточнява се също, че Полша няма право да използва резервни части на самолети за нуждите на трети страни и затова доставката им може да бъде прекратена.

Пред “Хоризонт“ генерал Михов, който е извън София, нито потвърди, нито отрече информацията.


Според изчисленията на руския самолетостроител, поправката в Русия на всеки от 14-те двигатели би струвала малко над 1 000 000 евро.

В края на август министърът на отбраната Николай Ненчев и полският му колега подписаха двустранно споразумение и писмо за намерение за военно сътрудничество. Беше обявено, че догодина Полша може да ремонтира двигателите и агрегатите на шест наши "МиГ 29". По думите на Ненчев, предложената от Варшава цена е с около 30 % по-ниска от руската.

От българското министерство на отбраната потвърдиха, че ще разпространят официално съобщение след писмото, изпратено от генералния директор на руската самолетостроителна корпорация.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44