Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес в Каталуния ще се състоят избори за регионален парламент

Снимка: ЕПА/БГНЕС
В автономната област Каталуния днес ще се състоят избори за регионален парламент, които могат да доведат до отцепването ѝ от Испания, предаде Франс прес

Днешните регионални избори в Каталуния могат да вкарат в Испания в най-тежката конституционна криза от десетилетия насам, предупреждават световните агенции. Вестник "Ел Мундо" определи гласуването като най-важното в ерата на демокрацията, настъпила след края на режима на Франко преди 40 години.

Каталунските сепаратисти се стремят да превърнат изборите в референдум за независимост от Мадрид.

Искаме  свободна и независима Каталуния - модел за демократично поведение. В която съжителстват и си сътрудничат различни култури, гарантирано е уважението към различните мнения и правото да бъдат изразявани на различни езици, заяви Мюриел Касалс, професор по икономика в университета в Барселона.

Испанският премиер Мариано Рахой отправи апел към каталунците да гласуват за единна Испания:

Моля ви да гласувате, защото ако млъкнете, те ще спечелят. Гласувайте, защото сте точно толкова от Каталуния, колкото и те - живеете тук, плащате данъци, тук е домът ви, тук са децата ви.

Според социологическите проучвания сепаратистите са близко до пълното мнозинство в каталунския парламент. В случай че прогнозите се потвърдят, те възнамеряват да прокарат отделянето от Испания в следващите две години.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44