Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Кастро: Ембаргото наложено от САЩ е основна пречка за икономическото развитие на Куба

раул кастро
Снимка: ЕПА/БГНЕС
На 70 -та редовна сесия на Общото събрание на ООН , след 15 годишно прекъсване,  в Ню Йорк е  настоящият кубински президент  Раул Кастро. Фидел Кастро беше последният кубински президент присъствал на годишна среща на ООН през 2000 г. В следващите години, Куба бе представена  в ООН от външния си министър Бруно Родригес

И още в първото си изказване  Раул Кастро подчерта, че ембаргото наложено от Америка  е “основна пречка” за икономическото развитие на  острова.
"Икономическата, търговска и финансова блокада срещу Куба продължава, както е било в продължение на половин век, причинявайки  вреди  и трудности на кубинския народ", каза  Раул Кастро.
Подобна политика се отрича от 188 страни-членки на Организацията на обединените нации. Общото събрание на ООН  одобри резолюция през 1982 г.  призоваваща САЩ да вдигнат ембаргото.
Американското  ембарго  е  наложено като  отмъщение за национализацията  на  американските  имоти в   Куба   от 1960  година   насам. За този период от време  щетите нанесени на икономиката  на  страната  са  повече от  121 милиарда долара .
По време на първото си посещение в ООН, Раул  Кастро   приветства възстановяването на отношенията с Вашингтон и  ги  определи  като "значителен напредък", но подчерта, че ембаргото остава нерешен проблем.       
Той заяви, че  това положение рефлектира и върху  други държави,  които са изправени пред невъзможността да инвестират в Куба по силата на законите на САЩ. Засегнати са и интересите на американските граждани и фирми.
Напоследък  администрацията на президента Барак Обама изразява  подкрепата си за вдигане на ембаргото, но решението  може  да вземе  само Конгреса.Там обаче   мнозинството е на републиканците, които съвсем не одобряват подобен ход.          
      На сесията  си  следващият  месец  Общото събрание   на ООН има готовност   да обсъди  нова проекторезолюция, осъждаща ембаргото.
      Сега  повече от 160 световни лидери пристигат в Ню Йорк за срещата на върха на ООН за развитие   и заседание  на Общото събрание на ООН ,чието откриване е  утре. В понеделник , само няколко  часа след  изказването  на Барак Обама, кубинския  президент    Раул Кастро  отново  ще има думата.       


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44