Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изграждат две нови църкви в Смолянско

Снимка: БГНЕС

Две нови църкви се изграждат в Смолянска област.  Православни храмове ще има по искане на жителите в девинското село Брезе и банското Загражден. Първите копки на църквите бяха направени през това лято от архиерейския наместник архимандрит Висарион с благословението на Пловдивския митрополит Николай. Храмовете са в напреднал вече строеж. Инициативен комитет приканва за набиране на още средства.

Проектите на църквите са безвъзмездно дарени- на Брезе от софийския проектант Христо Гюров, а на Загражден от Атанас Каджебов от Смолян, каза председателят на инициативния комитет за набиране на средства за довършване на двата храма Георги Глушков от Смолян.

Финансирането за строежа на новите църкви е на благотворителна основа и то предимно от физически лица и малко юридически. Във всички държавни структури в Смолян са поставени дарителски кутии с логото на кампанията за изграждане на двата храма.

Събраните средства ще бъдат преброени с комисия и ще бъдат внесени по банкова сметка, допълни още Глушков.

На църквата "Св. Йоан Предтеча" в Брезе остава да се довърши покривът и облицовката на камбанарията, както и да се положат двата кръста. Църквата "Св. Георги Победоносец" в Загражден също има нужда от довършване. Инициативният комитет се надява до 20-ти октомври да се съберат средства и се направят покривите, за да се посрещне спокойно зимата, а напролет да се продължи с другите строително-монтажни работи. Предстои изграждането на църква и в чепеларското село Забърдо.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44