Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановено е движението по пътя Пловдив - Свиленград при Поповица

| обновено на 28.09.15 в 18:02
Снимка: Диана Савова

Възстановено е движението по път I-8 Пловдив - Свиленград при село Поповица. Районът остана блокиран часове наред заради наводнен пътен участък. Същевременно ситуацията в самото село Поповица остава тежка, съобщи председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров: 

Още вчера там започнаха силните дъждове, придружени с градушки в един момент. Беше свалена голяма листна маса, която запуши дренажните системи и отводнителните колектори, което доведе и до затваряне на пътя, но късно вечерта преди 12.00 часа движението беше пуснато. За съжаление тази сутрин дъждовете започнаха отново и отново се наложи да отбием маршрута през автомагистрала "Тракия".

Близо 30 са засегнатите къщи в Поповица, десет от тях по-сериозно. Притокът на вода от пътя към домовете беше спрян преди обед с натрупването на чували с пясък и инертни материали. Екипите на пожарната ще отводняват и православния храм, който също е засегнат, наводнен е и района на жп гарата.

Няма пострадали след снощния порой в
Шумен, но има много сигнали за наводнени жилищни сгради. Водата е отнесла много от инертните материали, с които са засипани изкопи, правени заради ремонта на канализацията на града. Наводнен е приземният етаж на Детска ясла №6, а от придошлата вода са повредени дворът и плочките на детска градина "Златна рибка" и склад в друга детска градина. В града има нанесени щети по уличната мрежа, ВиК-инфраструктурата, магазини, частни домове, гаражи и приземни постройки.

Заради обявения оранжев код за обилни валежи, ще бъдат сформирани дежурни екипи, които ще работят през цялата нощ. От снощния порой сериозно са ерозирали бреговете на реките Енчова и Поройна в Шумен, което налага спешна корекция на речните корита. Това са констатациите на комисията, назначена от кмета Красимир Костов след повторен оглед на най-засегнатите участъци. 
Комисия ще направи оценка на щетите, след което ще се кандидатства за финансиране пред Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44