Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рицар без броня" става на 50 години днес или защо винаги ще обичаме този филм

Тази вечер можете да се върнете в атмосферата на детството, защото един от най-хубавите български детски филми "навършва" 50 години. "Рицар без броня" е заснет през 1965 година, иначе появата му по екраните е на следващата година. Филмът е отличен с Наградата на София за 1966 и това е само една от многото награди. Няколко от тях са за малкия "рицар без броня" Олег Ковачев - като например отличието за най-добра детска роля на кинофестивала в Москва.
Именно с него - с порасналия Олег Ковачев говорим в нашето "Радиокафе" - за местата, на които е сниман "Рицар без броня" (преди и сега), за избора на кино "Влайкова" за прожекцията и спомените днес (входът, да не забравя да кажа, е безплатен) и за няколкото сцени, заснети съвсем наблизо; защо винаги ще има типажи, като описаните във филма и защо винаги децата ще ни напомнят какво е да си добър; за виното и лимонадата, които ще бъдат поднасяни довечера и за оранжадата, която се е появила точно по време на снимките на "Рицар без броня"; за Апостол Карамитев, който е бил "много готин" и за подаръка от ЦУМ за 2.30, който той е подарил някога за предстоящия рожден ден на Олег Ковачев - безценен спомен; за онези прекрасни актьори от филма, които вече ги няма и техните наследници... за истинския кинопразник, който ще се случи от 18 часа в кино Влайкова днес!
Заповядайте!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.