Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция е започнала наказателно разследване за военни престъпления срещу режима на Башар Асад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция е започнала наказателно разследване за военни престъпления на режима на сирийския президент Башар Асад, извършени между 2011 и 2013 г. То се основава на показания и фотоматериали на бивш военен фотограф от Сирия.

Предварителното разследване за престъпленията на режима на Башар Асад е започнало на 15 септември в парижката прокуратура по сигнал на френското външно министерство. Досието е било съставено по потресаващи фотоматериали на бивш фотограф от сирийската военна полиция с кодовото име "Цезар". Той е избягал от Сирия преди 2 години, отнасяйки със себе си 55 000 снимки с непоносими за гледане сцени на тела на хиляди хора, убити с жестоки изтезания или починали от глад в затворите. Фотографът е бил изслушан от трима международни магистрати. Франция ще може да заведе дело, ако сред жертвите бъде разпознат френски гражданин.
Съобщението за разследването идва точно когато сирийската драма е обсъждана в ООН, а Франция отхвърля всякакви евентуални компромиси с Башар Асад. Пред тези престъпления, които разтърсват човешкото съзнание, пред тази бюрокрация на ужаса... ние имаме дълга да се борим срещу безнаказаните действия на убийците, заяви в Ню Йорк френският външен министър Лоран Фабиюс.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44