Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италианските власти премахват незаконен палатков лагер с имигранти на границата с Франция край Вентимилия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианските сили на реда премахват импровизиран палатков лагер от имигранти и активисти на движението "Без граници" на границата с Франция при град Вентимилия. Задържани са 5 души за установяване на самоличността им.

Акцията се осъществява от близо 200 полицаи. Под техния надзор и без сблъсъци лагерът, приютяващ около сто имигранти, подкрепени от френски и италиански активисти на движението "Без граници", е бил премахнат от фирмите по чистотата. 

Някои от имигрантите се приютиха в пункт на Червеният кръст, други (заедно с активисти) окупираха отново скалистия бряг в знак на протест, целящ допускане преминаването във Франция. Протестът продължава вече трети месец.

Границата между Италия и Франция на пункта при моста "Сан Лудовико", охраняван от френските власти, е временно затворена. Трафикът е пренасочен към съседен пропускателен пункт. Кметът на Вентимилия Енрико Йокулано каза, че местната администрация и гражданите отдавна са искали лагерът да бъде премахнат, тъй като е създавал редица неудобства. Той уточни, че причината за протеста е напълно разбираема, но лагерът е незаконен и имигрантите трябва да пребивават там, където им отреждат италианските власти. В момента в центровете за прием са настанени 98 000 души, съобщи вътрешният министър Анджелино Алфано.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44