Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ученици от НФСГ с платени практики по австрийски проект за дуално обучение

Снимка: БГНЕС

Стартира пилотният проект на Търговската камара на Австрия "Дуално обучение в България". Ученици от Националната финансово-стопанска гимназия ще се обучават по професия "Икономист", специалност "Търговия". Системата на ученето с практика носи предимства както за обучаващите се, така и за компаниите-партньори. Учениците получават теоретичен и практически опит, който им осигурява по-големи шансове на пазара на труда.

Курсът на обучение е 5-годишен, като приемът е след завършен 7-ми клас. Първите 3 години учениците получават задълбочена теоретична подготовка. Реалното практическо обучение ще бъде в 11-и и 12-и клас. Тогава ще има по 3 дни седмично практика в магазините на компаниите-партньори по проекта. Предимствата за работодателя са, че няма да губи средства и време за подбор на персонала, както и за обучаване на нови служители. Фирмата ще може да подбере най-добрите и мотивирани ученици.

Те ще получават и възнаграждение по трудов договор по време на обучението си, като ще трупат и трудов стаж. Предвиденото по закон възнаграждение е 90% от минималната работна заплата.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44