Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна да нанася удари срещу "Ислямска държава" в Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия започна да нанася удари срещу "Ислямска държава" в Сирия, след като парламентът на страната разреши изпращането на военно-въздушни части в арабската страна. Руското министерство на отбраната потвърди, че военно въздушните му сили са нанесли първите си удари в Сирия. Те са били насочени срещу оръжейни депа, комуникационни центрове и цистерни с горива.

Президентът Владимир Путин заяви, че единственият начин за борба с терористите в Сирия е да се действа превантивно.
 
Общо известно е, че в терористични групировки като "Ислямска държава", и искам да подчертая, че те нямат нищо общо с истинския ислям, се намират хиляди бойци от европейски държави, от Русия и бившите съветски републики. Не е нужно да си специалист, за да разбереш, че ако постигнат успех в Сирия, те ще се върнат в родните си страни, включително в Русия.

Путин подчерта, че военната операция в Сирия ще е само от въздуха и ще е ограничена във времето.

Окончателно и дългосрочно урегулиране на конфликта в Сирия е възможно само с политически реформи и диалог между всички сили в страната. Зная, че президентът Асад разбира това и е готов да участва в този процес.

Според руския президент е възможно обединяване на международните усилия в борбата с "Ислямска държава".

От американския държавен департамент подчертаха, че руската операция няма да промени американската стратегия за борба с джихадистите в района. Американският държавен секретар Джон Кери е заявил пред руския външен министър Сергей Лавров, че въздушните удари на Москва в Сирия противоречат на обявеното желание на Русия да не се конфронтира. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също заяви, че руската подкрепа за режима на Башар Асад не е конструктивна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44