Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие окончателно поправките в Закона за държавното разузнаване

Служителите на Агенция "Разузнаване" ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение

| обновено на 01.10.15 в 13:02
Снимка: БГНЕС

При изпълнение на служебните си задължения държавните служители на Агенция "Разузнаване" ще могат да използват оръжие при въоръжено нападение или заплаха с огнестрелно оръжие, както и ако лицето оказва съпротива или се опитва да избяга. Това прие Народното събрание при второ четене на промените в Закона за Държавната агенция "Разузнаване".
При употребата на оръжие органите са длъжни да пазят живота на лицето, срещу което то се използва и да не застрашават живота и здравето на случайни граждани, записаха още депутатите. Ако е невъзможно да се избегне, при задържане служителите на Агенцията могат да употребяват физическа сила и помощни средства като палки, и гумени патрони. Тези средства не могат да се употребяват срещу видимо малолетни лица и бременни жени.

Държавната агенция "Разузнаване" ще бъде пряко подчинена на министър-председателя, решиха депутатите. Президентът може да поставя задачи на Агенцията, но съгласувано с министър-председателя. Той има право да получава информация и да взема отношение към годишния доклад на Агенцията преди внасянето му от Министерския съвет за приемане в Народното събрание. Разузнаването трябва да предостави информация в еднакъв обем и съдържание на президента, на председателя на парламента и на министър-председателя. 

Държавната агенция ще се ръководи от председател, който ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет за срок от 5 години. Председателят може да има само още един 5-годишен мандат. Той ще се подпомага от заместници, които сам е предложил, но ще бъдат назначавани от Министерския съвет. За председател и заместник-председатели на Агенцията могат да бъдат назначавани лица с висше образование и степен "магистър", които имат най-малко 10 години стаж в системата на "Защита на сигурността", не са осъждани и имат само българско гражданство. Въвежда се и нова фигура в българското разузнаване – инспектор, който ще бъде на пряко подчинение на председателя на Агенцията и ще се назначава от министър-председателя.

Народното събрание прие на първо и второ четене и внесените от правителството промени в Закона за обществените поръчки. Те предвиждат Агенцията по обществени поръчки да премине към министъра на финансите. 

В закона е предвидено да се отмени забраната възложителите да поставят изисквания за икономическото и финансовото състояние, квалификацията и техническите възможности по отношение на специализирани предприятия и кооперации на хора с увреждания. Поне 80% от предмета на поръчката ще се изпълнява от специализирано предприятие и кооперация на хора с увреждания със собствено производство или ресурс или с подизпълнители, или с ресурсите на трети лица, които също трябва да бъдат такива предприятия или кооперации.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44