Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършва се година от взрива в оръжейния завод в с. Горни Лом

Снимка: Светослав Цветанов

Днес се навършва една година от експлозията в оръжейния завод край видинското село Горни Лом. При инцидента загинаха всички работници от втората смяна, директорът на завода и синът на собственика на предприятието.

Една година след взрива, в който загубиха живота си 15 души, все още няма отговор на най-важния въпрос - каква е причината за промишлената авария. 

Очакваме резултатите от поръчаната разширена взривно-техническа експертиза, каза говорителят на Окръжната прокуратура във Видин Владислав Влашев.

Неправилна утилизация или експлоатация в машината за мелене на взривни вещества са работните версии, като се смята, че разрушенията и жертвите са в резултат на изключително голямото количество взривни вещества, струпани в изгорелия цех.

Притискаха ни за големи количества, признаха преди година работници от първата смяна.

На смяна се обработваха около 960 мини. Нормата ни беше 100 мини на човек. Искаха по-интензивно да се работи.

Година по-късно хората все още се страхуват, казва Цветан Еленков, изпълняващ длъжността кмет на село Горни Лом и също бивш работник в оръжейната:

Доколкото разбрах, бивши работници не искат да се връщат повече горе, защото е опасно, но при тази безработица - не знам.

Близки и приятели на загиналите ще почетат заедно паметта им днес - на 1 октомври. Панихидата пред портала на завода ще започне в 10.00 часа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44