Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП поиска оставката на Николай Ненчев

| обновено на 01.10.15 в 13:25
Снимка: БГНЕС
С декларация в Народното събрание БСП поиска оставката на военния министър Николай Ненчев заради невъзможността България сама да охранява въздушното си пространство. Основанията са да се прекрати подигравката с българската армия и да се справим с пагубните последствия на неговите действия, се посочва в документа. Целият свят е настръхнал в момента и именно затова България се нуждае от вдъхващ доверие министър, заяви Мерджанов.

Атанас Мерджанов призова премиера Бойко Борисов и политическите формации в правителството да подкрепят това искане:

Николай Ненчев излъга, с цел да убеди обществеността, че руският контрагент на Министерството на отбраната, който носи отговорност за поддръжката на летателните им машини, е недобросъвестен и с него не е редно да се работи. Искаше да оправдае неистовия си стремеж да повери МиГ-овете на друга страна, само не на Русия. Кой ли не му обяснява на министър Ненчев – и депутати, и експерти, че Полша няма лиценз за подобни ремонти, че Русия няма да поеме гаранция за тези машини, че рискуваме да компрометираме тези самолети? Тогава и без това изнемогващата ни бойна авиация ще бъде поставена на колене. Вярно, разграждането на военно въздушните сили на армията ни, на границите ни, е процес не от днес, но министър Ненчев е твърдо решен да го завърши, а убеденият вчера законопроект изглежда като финала на предварително подготвен процес за предоставяне на правомощия на чужди сили в българското въздушно пространство.

"Атака" и ДПС коментираха разнопосочно исканата от социалистите оставка на военния министър. Десислав Чуколов припомни принципната позиция на партията:
Значи този министър е несъстоятелен. Това е човек, който изпълнява каквото му кажат в американското посолство. За всеки министър, който оттук- нататък се назначава и води такава политика, естествено, че ще искаме неговата оставка, но въпроса е той като си подаде оставка, кой идва.

ДПС бяха умерени в коментарите.Янко Янков посочи:
Сигурно имат някакви съобръжения. Ние сме привърженици на аргументи. Ще имаме заседание на комисията по отбрана, ще анализираме ситуацията, охраната на въздушното пространство на България.

Красимир Каракачанов от Патриотичния фронт  нарече исканата оставка "предизборно мероприятие".

От Реформаторския блок, от чиято квота е излъченият министър Николай Ненчев, застанаха твърдо зад министъра си. Борис Станимиров заяви.
Смятам, че в момента срещу него има атака, която е лобистка.

Разнопосочни мнения се чуха, дали турски самолети могат да се включат в охрана на въздушното ни пространство по силата на това, че Турция е член на НАТО. В началото на седмицата ще се насрочи заседание на комисията по отбрана, съобщи председателят й Михо Михов. Според него, законодателните промени, свързани с охраняване на въздушното ни пространство от самолети на НАТО трябва да се отложи във времето:
И да преценим вървим ли към стабилизиране на авиацията или към нейния крах. ко вървим към крах, то явно, че този закон ще бъде наложен и от НАТО.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44