Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Мадам Бътерфлай" в Стара Загора за Деня на музиката

Огнян Драганов - за динамиката в оперния живот и плановете за оперно взаимодейстивие на Балканите

Сградата на Старозагорската опера
Снимка: Меглена Димитрова
Днес в Стара Загора в сградата на един от най-впечатляващите оперни театри у нас  от 19 часа  в чест на Деня на музиката ще се играе “Мадам Бътерфлай” от Джакомо Пучини - безспорно едно от най-обичаните и притегателни за публиката заглавия. В ролята на Чо-чо Сан ще гастролира Йоана Железчева. 

Чуйте какво разказа Огнян Драганов в студиото на сутрешния ни блок "Радиокафе".

Драганов е известен театрален режисьор, с усет към новаторските постановки, но и с респект към класиката. В момента той е и.д. директор на Операта в Стара Загора - града, в който е роден. В момента той непрестанно "препуска" между София и Стара Загора ("да Ви кажа - два часа си е"). Изпълнен е с идеи за една динамичен сезон, в който ще има и фестивал на оперното и балетното изкуство (не точно онзи, с който преди години беше известна Стара Загора, а нов, със специална селекционна комисия, която да открива най-стойностните заглавия, "а не да се работи на приятелски принцип" - обяснява Огнян Драганов. Поканил е и 30 представители на оперни театри от Балканите (10 от тях вече за потвърдили участие), с които да седнат, да поговорят и да намерят начин да си помагат - с декори, с певци, с какво ли не - "Балкански вариант на Европейската федерация на фестивалите". Говорим и за официалното откриване на сезона, което е след седмица с една специална постановка на "Трубадур", за европейските проекти, по които вече се работи (част от тях са свързани с постоянната сцена на открито, на която през лятото сред историческите разкопки в града се играха представления на операта и на гостуващи театри), за публиката в Стара Загора (и не само) и за всички идеи, които "кипят" в съзнанието на Огнян Драганов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.