Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две хиляди първокурсници положиха клетва във Великотърновския университет

Снимка: Катя Чорова

Две хиляди първокурсници положиха клетва при тържественото откриване на новата академична година във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий". Поетът Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда "Солензара", е написал клетвения текст, който гласи:

Заклевам се пред теб наша Магнаура да расна тук по знание, култура; да следвам пресвещения завет на Светите Кирил и Методий.

В условията на недостиг на студенти Великотърновският университет изпълни 95 процента от държавната си поръчка за прием на първокурсници, каза ректорът професор Христо Бонджолов и постави началото на академичната година с университетски звънец:

Драги студенти,историята и духовността на старата столица отличават Великотърновския университет от всички останали университети. Бъдете добри хора, отговорни и честни и се подгответе да станете добри професионалисти. Учете така, че след време не само Вие да се гордеете с Вашата Алма матер, но и университетът, Велико Търново и България да се гордеят с вас. На добър час!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44