Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Стара Загора ще проверява и частната практика на разследван лекар

Документ на д-р Иван Вуцов

Окръжната прокуратура в Стара Загора се е самосезирала от публикации в "Хоризонт" и е образувала преписка за частната практика на д-р Иван Вуцов, съобщи за БНР Нейка Тенева, заместник окръжен прокурор и говорител на Окръжната прокуратура. Проверката трябва да установи дали лекарят с фалшива диплома за специалността "Кардиология" приема и лекува болни в частния си кабинет. Тя ще се извърши по чл. 324 от Наказателния кодекс. За упражняване на професия без съответна правоспособност в здравеопазването законодателят е предвидил до три години лишаване от свобода.

Прокурор Тенева съобщи, че досъдебното производство в Районната прокуратура срещу доктор Вуцов продължава. То не е присъединено към това на Софийската районна прокуратура, която вече внесе обвинителен акт срещу лекаря, защото става дума за използване на един и същ документ с невярно съдържание, но пред различни институции - в София фалшивата диплома е представена пред Медицинска академия, а в Стара Загора в болнични заведения, в които Вуцов е работил като кардиолог. 

Пред "Хоризонт" д-р Петър Загорчев, председател на Централната етична комисия към Българския лекарски съюз, заяви, че регионалната колегия в Стара Загора уронва престижа на съсловната организация, като не взема отношение по случая "Вуцов". Той определи като абсолютно погазване на закона и факта, че Районната здравна инспекция не е заличила от регистъра си мнимия кардиолог и не го е санкционирала.

Окръжната прокуратура в Стара Загора е образувала досъдебно производство срещу друг лекар за това, че е взел 80 лева от пациент, за да му издаде болничен лист. При претърсване парите са открити и иззети, докторът е привлечен като обвиняем и му е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция" от 500 лева. Окръжната прокуратурата продължава разследването на случая. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44