Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски самолети са поразили цели на "Ислямска държава" в Алепо, Идлиб и Хама

Седем държави настояха Москва да спре въздушните удари в Сирия

| обновено на 02.10.15 в 13:13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обяви, че е извършила нови въздушни удари в Сирия и е поразила 12 цели на "Ислямска държава". Военни самолети "Сухой-34", "Сухой-34М", "Сухой-35" са атакували команден пост и комуникационен център в провинция Алепо, както и бунтовнически тренировъчен лагер в провинция Идлиб, обяви руското министерство на отбраната. Команден пост в провинция Хама също е бил напълно унищожен.

Въздушните атаки поне частично са фокусирани върху райони, поразени и по-рано тази седмица от руските самолети, където обаче "Ислямска държава" има слабо или никакви присъствие, коментира Ройтерс. Бойците в Идлиб и Хама са предимно от бунтовнически групировки, които се борят за отстраняването на сирийския президент Башар Асад. Те имат присъствие и в провинция Алепо, където се намират също бойци на "Ислямска държава".

Руските въздушни удари срещу "Ислямска държава" ще продължат три-четири месеца и ще стават все по-интензивни. Това заяви днес председателят на комисията по външни работи към Държавната дума Алексей Пушков.

Ударите на международната коалиция, начело със Съединените щати, не са достатъчно ефикасни и трябва да се премине към нов етап в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия, заяви Алексей Пушков в интервю за френското радио "Европа 1".

Винаги има риск да се забавим и да няма резултат, но в Москва се говори за три-четиримесечна операция. Смятам, че е от значение тъкмо интензивността. Американската коалиция се правеше, че обстрелва "Ислямска държава" цяла година - без резултат. Ако нещата се вършат по-ефикасно, според мен това ще си проличи, обясни Пушков.

Междувременно Сирийската свободна армия отново обвини Москва, че обстрелва нейни позиции и бомбардира цивилното население. Най-малко седем цивилни, включително две деца, са загинали при руски въздушни удари, извършени вчера в сирийската провинция Идлиб, съобщи Сирийският център за наблюдение на човешките права. В град Талбиси, северно от Хомс, руските въздушни удари са съборили жилищни сгради и са отнели живота на най-малко четири души, посочват местните жители. 

Беше ужасяващо. Разрушенията бяха неописуеми в сравнение с това, което сме виждали за последните четири години. Това беше първият път, когато станахме свидетели на подобни въздушни атаки. Цели жилищни квартали бяха напълно унищожени, разказва Фераз, който е станал свидетел на бомбардировките.

Майор Джамил Салех от Свободната сирийска армия обясни в интервю за Би Би Си, че Русия съзнателно бомбардира нейни позиции.

Твърденията на Русия, че са поразили групировки, свързани с "Ислямска държава", са неверни. Руснаците не са тук, за да се борят с тероризма, а за да подкрепят тероризма под формата на режима на президента Башар Асад, подчерта Салех.

Вчера руският външен министър Сергей Лавров, заяви, че Русия не смята Свободната сирийска армия за терористична групировка и вярва, че тя трябва да бъде част от политическото решение на ситуацията в Сирия.

САЩ, Германия, Великобритания, Франция, Турция, Катар и Саудитска Арабия призоваха Русия да прекрати военно-въздушната операция в Сирия. Това се казва в съвместна декларация на седемте държави, разпространена от турското Министерство на външните работи. В документа се казва, че действията на Русия ще доведат до по-нататъшна ескалация и ще засилят екстремизма и радикализацията в региона.

Междувременно германският канцлер
Ангела Меркел обаче заяви, че краят на кризата в Сирия може да дойде само с помощта на Русия.

От своя страна, генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поиска мишена на атаките на руските военни в Сирия да бъдат само терористични групи, посочени в съответни резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Той е обсъдил с руския министър на външните работи Сергей Лавров ситуацията в Сирия и Украйна.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44