Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Даниел Митов се срещна с българската общност в Чикаго

Снимка: БГНЕС

Докъде са стигнали борбата с корупцията и подобряването на условията за живот и бизнес в България беше един от първите въпроси към министъра на външните работи Даниел Митов при посещението му в Чикаго и при срещата с българската общност във Ветровития град.

Аз се надявам, когато мине антикорупционният закон, в какъв вид ще мине, кога, надявам се, че ще мине на второ четене и че ще се изчистят всички проблемни моменти, които бяха идентифицирани. В сътрудничество с всички парламентарни групи ще могат да се преодолеят различията, които съществуват. Ще бъде и по-добре от Румъния. 

Работата на ООН, бежанската криза, състоянието на Военновъздушните сили на България и колко е важно ремонтът на самолетите ни да бъде направен не от Русия, а от Полша, както и последните реформи в България бяха основните теми в изказването на министър Митов.

Присъстващите на срещата наши сънародници се интересуваха от промените в образователната система, засягаща и българските училища в чужбина, от някои промени в получаването на българско гражданство, от това, каква е вероятността да бъде сключена спогодба между България и САЩ за признаване на трудовият стаж от двете страни при пенсиониране. Подобни спогодби съществуват между страните от ЕС и България, но почти няма надежда, според министър Митов това да се случи между България и САЩ. От българска страна е внесено такова предложение още преди 10 години, но до момента няма изгледи за промяна.

Много се радваме, че имаме такова високо посещение в Чикаго. Но ние говорихме много за световната политика, за България в ЕС, за съвременните проблеми в световната политика, но говорихме много малко за взаимоотношенията между България и Америка, има ли някакви програми за подобряване на взаимоотношенията във всички сфери на обществения живот, каза Петранка Стаматова

Мария Илиева сподели:

Мисля, че повечето от въпросите, които бяха зададени, не бяха от такава важност за нас, емигрантите в Америка. Това мога да кажа. 

Към мненията на Петранка Стаматова и Мария Илиева Венцислав Маринов, който живее 22 години в САЩ, добави, че изказването на министър Даниел Митов е било за него нещо като предизборна агитация:

Обидно е външен министър да служи на чужда сила. Това бих добавил.

По време на срещата на министър Даниел Митов с българската общност в Чикаго бе представен и новият консул Мая Иванова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44