Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна и Сирия ще са темите на срещата на върха на Нормандската четворка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Париж ще се състои среща на върха на страните от Нормандската четворка - Франция, Германия, Русия и Украйна. Посветена на украинската криза и прилагането на споразумението от Минск за прекратяване на огъня, срещата ще мине и под знака на сирийския конфликт и въздушните удари на Русия.

Сирийската криза и въздушната намеса на Русия усложняват контекста на срещата. Преди да посрещне германския канцлер Ангела Меркел и украинския президент Петро Порошенко, френският държавен глава Франсоа Оланд трябва да разговаря с руския си колега Владимир Путин по горещата тема за Сирия и руските въздушни удари, които предизвикаха западната коалиция и породиха опасения за спекулации на Русия с украинската тема на фона на конфликта.

Френският президент, който отмени сделката за военните кораби "Мистрал" заради действията на Русия в Източна Украйна, през септември допусна вдигането на санкциите срещу Москва, ако бъде спазено споразумението от Минск за мирния процес в Украйна.

Досега е направено много. Най-важното е, че прекратяването на огъня, макар и нестабилно, в общи линии се спазва, заявяват френски дипломатически източници пред АФП и в. "Фигаро".

На преговорите днес ще бъдат обсъдени пограничният контрол и допускането на наблюдатели в Източна Украйна, провеждането на местни избори и мерките за повече автономия на региона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44