Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Токът за населението скача при свободен пазар, пише "Стандарт", цитирайки телезвизионно интервю на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. „България е една от последните страни в Европейския съюз, която не е либерализирала напълно своя енергиен пазар, и това е много сериозен проблем пред нас. Националната електрическа компания се явява буферът, който обира всички негативи и загуби. Тарифният дефицит, който НЕК реализира в резултат на липсата на пазарни условия, е 1,4 милиарда лева. Това е дисбалансът, който се получава в резултат на това, че НЕК е обществен доставчик и единствен купувач“, обяснява министърът на енергетиката.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова отправи поредно искане за актуализация на бюджета на Министерството на вътрешните работи за настоящата година, пише "Стандарт". Допълнителните разходи в размер от над 21 милиона лева са за изплащане на задълженията към 31 август за обезщетения по Закона за МВР и по Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения. През лятото Бъчварова поиска 16 милиона за обезщетения, които обаче финансовото министерство не отпусна, припомня вестникът.

„Прокуратурата погна лоши ченгета“, съобщава "Труд" с големи червени букви на първата си страница. „Младши инспектор от Трето РПУ и управител на хоспис получили 500 лева в белязани банкноти, а униформен от Петрич и възрастната му майка били обвинени за оранжерия с марихуана, пояснява вестникът.

„Шефът на върховния административен съд Георги Колев обяви, че поправките в конституцията, които минаха на първо четене в парламента, са дискриминационни“, пише "Труд", цитирайки сайта „Правен свят“. Колев вижда грешка в това, че само шефът на Върховния касационен съд може да председателства съдийската колегия след разделянето на Висшия съдебен съвет на две. „Председателите на ВКС и ВАС са абсолютно равнопоставени“, поясни Колев. По думите му в основния закон може да се запише „председателството на съдийската колегия да е на ротационен принцип“, т. е. през определен период да се редуват шефовете и на ВКС, и на ВАС. „Не става въпрос лично за мен, а за длъжността председател на ВАС, уверява Георги Колев.

През следващата година ще има атестация на всички учители и директори у нас - общо 91 хиляди души, съобщава "Стандарт". Образователното министерство още избистря критериите, на които те трябва да отговарят, за да бъдат отличници. Ясно е обаче какво ще се случи с „двойкаджиите“ - справят ли се зле първия път, ще получат помощ и наставник, а след година отново ще ги оценят и ако не са напреднали достатъчно може да загубят работата си.

Времето ще се обърне рязко през следващите дни. Темпиратурите ще паднат с 10 градуса и ще бъде по-хладно за сезона, а в планините ще завали сняг от четвъртък, предупреждава "24 часа".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44