Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гаук определи интеграцията на бежанците за по-голямо предизвикателство от обединението на Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интеграцията на бежанците в Германия е много по-голямо предизвикателство от обединението на Източна и Западна Германия, е убеден федералният президент Йоахим Гаук. Според него това ще се превърне в задача на следващите няколко поколения германски граждани и институциите в страната.

И обединението отне години, но за разлика от днес сме свидетели на нещо, което расте заедно, защото винаги си е принадлежало, заяви Гаук по повод на огромното предизвикателство, пред което е изправена Германия – интеграцията на стотиците хиляди бежанци и мигранти, които искат да останат в страната.

С интеграцията на чужденците обаче трябва да се преодолява много по-голямо разстояние между манталитет, култури и разбирания за света и порядките в него. Той призова за търпение – както съгражданите си, така и кандидатите за постоянен статут на пребиваване в родината му. В едно отворено общество няма значение дали то е етнически чисто и хомогенно или разнородно, важното е да има общи ценности, към които всички се придържаме. Той обаче предупреди, че няма да има толерантност срещу проявявана нетолерантност и неуважение към законите и ценностите.

Междувременно федералният президент изкритикува в изказването си източноевропейските държави, които се обявяват против квоти или отказ да приемат бежанци на своя земя. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44