Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партньорството между България и Албания ще обсъдят Плевнелиев и Нишани

Снимка: president.al

Търговско-икономическото и културно сътрудничество, процесът на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и засиленият миграционен натиск към Европа са сред акцентите на разговорите на албанския президент Буяр Нишани с Росен Плевнелиев. Нишани е на посещение у нас по покана на държавния ни глава.

Във фокуса на започващото днес у нас посещение на албанския държавен глава е поставено партньорството между София и Тирана, но не само в двустранен план, а и в по-широк регионален мащаб в Югоизточна Европа. Партньорството на България и Албания в двустранното търговско-икономическо и културно сътрудничество, процесът на европейска интеграция на държавите от Западните Балкани и засиленият миграционен натиск към Европа се очаква да бъдат сред акцентите в разговорите на двамата.

Неотдавна страните ни отбелязаха важна дата от календара - век от установяването на българо-албанските отношения, което показва сериозния хоризонт на междудържавните контакти. Преди време в специално интервю, дадено за БНР, Буяр Нишани каза:

България и Албания имат отлични отношения. В традиционен план отношенията между Албания и България са били винаги много добри. Това мое посещение в България е потвърждение на нашето приятелство и силните ни отношения.

Загриженост в София и Тирана предизвикват и младите хора от Западните Балкани, които отиват да се бият в Близкия изток на страната на "Ислямска държава".

Албанският президент Буяр Нишани коментира пред БНР:

Когато говорим за тези, които отиват да воюват, трябва да кажа, че те предизвикват нашата загриженост не само за региона ни, защото се превръщат в заплаха за всички, притесняващо е, че те отиват да воюват в Сирия, Ирак и в редовете на "Ислямска държава", защото това представлява голяма заплаха за страните ни и стабилността като цяло и за Европа.

В рамките на посещението си албанският държавен глава ще бъде приет от  министър-председателя Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Утре, на 7-и октомври, от 9:30 часа в Българската търговско-промишлена палата президентите Росен Плевнелиев и Буяр Нишани ще открият Българо-албански бизнес-форум.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44