Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС гласува на първо четене законови промени за достъпа до обществена информация

Ще бъде изградена платформа за обществена информация към администрацията на МС

Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за достъп до обществена информация, внесени от Министерски съвет. С тях се въвежда нова форма за достъп - чрез копия, предоставяни по електронен път или интернет адрес, на който да се съхраняват данните, предмет на съответния интерес.

Към правителствената администрация ще се създаде и поддържа платформа за достъп до обществена информация, чрез която ще могат да се подават заявления за достъп, решиха депутатите. Най-публичните органи ще публикуват освен подадените заявления и решения по тях, така и предоставената информация. Премахва се изискването за електронен подпис на заявителя, с което ще се улесни значително достъпа до обществена информация.

С промените се създава възможност за безплатно предоставяне на информация за повторно използване по преценка на организациите от обществения сектор.

Всеки ръководител на административна структура в изпълнителната власт ежегодно ще обявява списък на категориите информация, подлежаща на публикуване в интернет.

Администрацията на МС ще създаде портал за отворени данни, в който информацията ще се обновява ежегодно, като достъпът до тази информация ще бъде безплатен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44