Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Висш американски военен: Болницата в Кундуз е ударена по погрешка

Джон Кембъл по време на изслушването в Сенатската комисия по въоръжените сили
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Високопоставен американски военен определи като "грешка" нападението срещу болница в Афганистан. Пред сенатска комисия генерал Джон Кембъл обяви, че САЩ носи пълната отговорност за провеждането на атаката, която отне живота на 22-ма пациенти и медицински служители в Кундуз.

Генерал Кембъл, който ръководи съюзническите войски в Афганистан, посочи, че отряд по специалните операции е бил в близост и е разговарял с пилотите от самолета, който е нанесъл удара:

Нека да сме наясно, решението за извършване на въздушния удар е решение на Съединените щати, взето е от американското командване. Болницата е била ударена погрешка. Ние никога не бихме умишлено набелязали за мишена защитена медицинска сграда.

Генералът увери, че пълният доклад по едно от най-големите поражения на цивилни вследствие на американски огън ще се появи след края на разследването, но не поясни в какъв срок. Също така не стана ясно и дали американските пилоти са се целили в друг обект или мишена е била сградата болницата, без те да са знаели, че това е медицинско заведение.

По време на изслушването в Сенатската комисия по въоръжените сили в залата протестираща скандира "Бомбардирането на болници е военно престъпление!".

Междувременно генерал Джон Кембъл заяви, че ситуацията в Афганистан налага промяна на плана за изтегляне на американските военни. Президентът Барак Обама, за който пълното изтегляне оттам е един от ключовите приоритети, смята след 2016-а да остави контингент от около хиляда военнослужещи. Към момента те са близо 9800 души.

Главнокомандващият коалиционните сили в Афганистан, без да влиза в конкретика, препоръча повече военнослужещи заради нуждите от обучение и подсилване на местните сили.

АП допълва, че както секретарят по отбраната Аш Кратър, така и държавният секретар Джон Кери вече са подчертали важността от продължаване на антитерористичните кампании в Афганистан дори и след 2017 година.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44