Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смолян отбелязва 90-ата годишнина на унгарския поет Ласло Наги

Снимка: smolyan.bg
Община Смолян ще отбележи 90-ата годишнина на унгарския поет, преводач и публицист Ласло Наги, който е почетен гражданин на Смолян от 1976 година. 

Повече от 30 години Наги превежда и разпространява фолклор и поезия от региона.

За двудневните чествания в областния град ще пристигне делегация, водена от посланика на Унгария в България Андраш Клейн. Пред Регионалната библиотека "Николай Вранчев" ще бъде открит бюст-паметник на Ласло Наги, а по-късно в музея ще бъде представена изложба в негова памет и книгата на Наги "Не обяснявай чудесата, чудодействай".

Предвидена е и богата фолклорна програма с участието на състав от побратимения на Смолян унгарски град Кишпещ, именитата Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, фолклорен ансамбъл "Родопа" и ученически рецитал по стихове на унгарския поет. На 8 октомври в къщата-музей на Ласло Наги в смолянския квартал "Райково" ще бъдат поднесени венци пред барелефа на поета.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44