Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството в Берлин с оперативен щаб за бежанците

Петер Алтмайер

Правителството на Ангела Меркел гласува днес създаването на оперативен щаб, който ще координира проблемите с бежанците на федерално и регионално равнище и ще работи по единна концепция за бежанците и мигрантите.

Петер Алтмайер – шефът на кабинета на канцлера и министър за специални поръчения ще ръководи оперативния щаб, на който се възлагат всички координационни функции по бежанците. Правителството беше принудено в спешен порядък да изработи цялостна концепция, свързана с политиката към бежанците и мигрантите, и най-вече – с преодоляване на финансовите, социалните и всички останали проблеми, с които федералните провинции и отделни общини се сблъскаха след бежанската вълна от началото на септември.

Алтмайер ще координира представителите на отделните министерства и провинции, включени в щаба, които ще работят пряко с него.

Междувременно изтече информация за доклад с гриф „класифициран и за служебна употреба“, изготвен от специализираните служби на Германия за потоците на идващите бежанци, техните маршрути и средствата, с които пристигат.

По последни данни очакваните 800 хиляди мигранти от Близкия изток и Северна Африка ще бъдат доста повече до края на годината. Голяма част от вече пристигналите заявяват желание да изтеглят в Германия и семействата си, което предопределя нова вълна от проблеми с тези хора в недалечно бъдеще. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44