Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Италия е отново най-големият производител на вино в света

Италия е отново най-големият производител на вино в света, сочи анализ на Европейската комисия. Тя се позовава на данните, предоставени от страните - членки. За Италия, тазгодишната реколта от грозде е най-добрата по количество и качество след Втората световна война, предшествана от тази през 2003-та година.

Според оценките на Европейската комисия, за периода 2015-2016-а година в Италия ще бъдат произведени близо 49 милиона хектолитра вино или с 13%  повече от реколтата от предишния сезон. На второ място е Франция, следвана от Испания. В този аспект, определеното за вечното приятелско дерби по винопроизводство Италия - Франция печели Италия. Дължи се на отличната реколта от грозде, облагодетелствана тази години от подходящия климат и метеорологични условия над Апенинския полуостров, за разлика от тези, засегнали Франция.

От Брюксел отчитат още, че за първото шестмесечие на годината Италия е била лидер по износ на вина с контролирано наименование за произход и с гарантирано наименование за произход в рамките на европейските пазари и извън тях с общо 7 милиона хектолитра или с 40% повече от Франция и два пъти повече от Испания. Така Италия е отново абсолютен световен шампион по производство на вино – обобщават медиите на Ботуша.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44