Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно се създава Бюро за връщане на нелегални имигранти към ФРОНТЕКС

Димитрис Аврамопулос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министрите на вътрешните работи от Европейския съюз се споразумяха за незабавно създаване на Бюро за връщанията на нелегални имигранти в рамките на европейската агенция на охрана на външните граници ФРОНТЕКС. На министерската среща в Люксембург стана ясно, че преди края на годината Еврокомисията ще представи нов проект за колективна охрана на външните граници. Комисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос обясни: 

Ние сме на кръстопът – дали управлението на границите да остане национална отговорност или тя да бъде споделена.

Идеята е била подкрепена с голямо мнозинство от министрите. Позицията на българския министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова е, че трябва да бъде намерен правилният баланс между колективните действия и националния суверенитет при граничното управление.

За да се увеличи броят на експулсираните нелегални имигранти, Съветът поиска от Комисията бързи механизми за проследяване и залавяне на лицата чрез обмен на информация и пръстови отпечатъци по Шенгенската компютърна система, Визовата информационна система и системата ЮРОДАК.

След срещата ротационният председател от Люксембург Жан Аселборн предупреди, че на дневен ред е самото съществуване на пространството без вътрешни граници на Евросъюза:

Ако не направим по-ефикасен контрола по външните граници, има огромен риск Шенгенската система изобщо да не оцелее. 

Правителствата са обещали още 670 европейски експерти по убежището, които да помагат за т.нар.“горещи точки“ за регистрация на бежанците в Гърция. Центровете ще заработят до 10 дни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44