Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират разделното сметосъбиране в Невестино

Снимка: Владимир Недев

Общината в Невестино спира временно с разделното сметосъбиране заради неефективен договор с фирмата, доставила съдовете и създала организацията за тази дейност на територията на общината, съобщи главният еколог на кметството Мариана Димитрова. Всички 32 съда, където разделно се отделяха стъкло, хартия, пластмаса в 11 села от общината, вече се демонтират.

Заради ниските изкупни цени на събраното в тези контейнери Общината трупа загуби. Поради неизпълнение на плана за събраната пластмаса трябва да плати и неустойки. Общината няма специална машина да обслужва контейнерите, плаща на работници и тази дейност излиза скъпо, поясни Димитрова. Тя обаче е убедена, че трябва да се запази разделното сметосъбиране и вероятно Общината ще се опита да сключи договор с друга фирма.

В Кюстендил разделно сметосъбиране се прави от 6 години и в града показват "култура и дисциплина" за това. Увеличават се хората, които разбират важността и значението на разделното събиране на отпадъците. Показателно е, че от началото на годината в областния град са били събрани по над 11 тона стъкло, хартия и пластмаса.

Събира се и повече, но ромите крадат от контейнерите, махат дъното им и товарят събраното, коментират кюстендилци.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44