Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искат имунитета и на кандидат за общински представител от Плевен

До момента има 75 сигнала за нарушения на предизборния процес

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че освен сваления имунитет на кандидата за общински съветник от Самоков Трайчо Василев - Пиже, днес е внесено искане за имунитета на друг кандидат - Борислав Георгиев от Плевен.

Тази предизборна кампания започва с активното участие и бих казал със съдействие на медиите. Два емблематични случая, единият, който беше в Самоков, и още един, който беше показан от друга телевизия. Единият е свързан с хулиганство и с опит за нанасяне на побой на телевизионен екип, другият - за купуване на гласове. Така или иначе във всички случаи прокурорските органи до момента са пристъпвали към искания за "задържане под стража" и такава ще бъде линията на действие на прокуратурата и оттук насетне.

75 сигнала за нарушения на предизборния процес има до момента, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и отчете:

Оперативни сигнали - 12, преписките, получени в прокуратурата, са 14. Сигнала от ЦИК за Габрово сме получили също, сигнали, получени на телефон 112 са 10, и сигнали от граждани са 38. От общо 75 сигнала, най-много са тези, които касаят нарушения по Закона за гражданската регистрация. За купуване на гласове се работи по 15 сигнала. Общият брой на образувани производства е 14. Задържани са осем лица.

Според министър Бъчварова, най-същественото, направено срещу нарушенията на изборното законодателство е, че е създадено междуведомствено звено между МВР, ДАНС и прокуратурата по проблема с купуване на гласове с ръководител Борислав Сарафов
Главният прокурор и вътрешният министър се срещнаха с шефа на ДАНС Димитър Георгиев и с представители на Патриотичния фронт, ГЕРБ и БСП.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44