Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Потече газ от Добрич до Силистра

Снимка: БГНЕС

Официално беше въведен в експлоатация преносния газопровод Добрич - Силистра. Стойността на инвестицията е 12,3 милиона евро. Проектът е финансиран от Международния фонд "Козлодуй" чрез Европейската банка за възстановяване и развитие и държавното дружество "Булгартрансгаз".

Проектът е с 10-годишна история, но е приключен само за шест месеца, след намесата на новото ръководство на "Булгартрансгаз", подчерта премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата:
24-25 милиона струва всичко това, което се газифицира, не само Силистра, а и Дулово, Алфатар, Тервел. Има точки, изведени за тях. Аз искам да ви обещая, че докато ние управляваме, газопреносната и компресорната мрежа на България ще бъде 100 процента държавна. Ние всяка година инвестираме между 150 и 200 милиона в нашите компресорни станции.
Новата инфраструктура ще помогне за развитието на района, прогнозира енергийният министър Теменужка Петкова
Този проект е много важен за жителите и за бизнеса на община Силистра, защото ще осигурим комфорт и по-добър начин на живот на жителите на община Силистра. Те ще платят много по-малко разходи за енергийни ресурси. Ще намалее и отделянето на вредни емисии. Ще допринесе чуждите инвеститори да имат интерес да инвестират в този регион.
Още тази зима десет обществени сгради в Силистра, сред които училища и детски градини, ще преминат на отопление с газ.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44