Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна изграждането на 5-километров горски път над с. Пастра, Кюстендилско

с. Пастра
Снимка: БГНЕС
В Рила планина започна изграждането на 5-километров автомобилен горски път над село Пастра. Там ще може да минава специализираната техника на пожарната, ще се придвижват екипи при случаи на природни бедствия, пожари, лавини и при други ситуации, които възникват на надморска височина над 2 хиляди метра в планината, съобщиха от Югозападното горско стопанство.

Показателен е случаят с пожара над Рилския манастир това лято, чието овладяване и потушаване продължи месец и в района бяха изпратени над 300 огнеборци, горски работници, военни, доброволци. Според статистиката през последните години такива случаи са 7-8.

Придвижването на екипите е много трудно, затова новият път ще улесни такива гасачески и обходни действия. Пътят ще се ползва и от екипите на горската стража и от охраната на горските масиви срещу бракониери, каза инж. Валисилй Маринковски, зам.-началник на Югозападното горско стопанство.

Изграждането на трасето трябва да завърши за една година, съоръжението струва 1 669 825 лева, като средствата се осигуряват от Фонд "Инвестиции в горите".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44