Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земеделци от Алфатар са санкционирани за разораване на пасища в пределите на "Натура 2000"

Снимка: БТА

Двама земеделски производители от Алфатар са санкционирани за неправомерно разораване на пасища в границите на защитена зона. До санкцията се е стигнало след като гражданин, наел въпросните пасища, за да ги използва по предназначение, подал сигнал в Екоинспекцията.

Проверката установила, че двамата производители самоволно са разорали и засели със земеделски култури три поземлени имота в защитената зона "Хърсовска река” от "Натура 2000". Съгласно екологичното законодателство, тези терени могат да се използват само за паша без да се променя предназначението им. В района досега са установени 109 вида птици, от които 23 са вписани в Червената книга на България

Със заповед на директора на русенската екоинспекция на двамата нарушители е наложена принудителна административна мярка, с която те се задължават да възстановят естественото състояние на пасищата. Повторна проверка е установила, че единият от нарушителите е изпълнил предписанието. Другият обаче не се е съобразил изцяло и отново ще бъде назакан.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44