Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Палестина обмисля дали да прекъсне изпълнението на мирните споразумения от Осло

Снимка: БГНЕС

До една седмица палестинските власти ще вземат решение дали да прекъснат изпълнението на мирните споразумения от Осло, тъй като Израел не признава палестинската държава, обяви посланикът на Палестина у нас Н. пр.  Ахмед ал Мадбух. Проблемът в отношенията между двете държави, според посланика, е свързан с нерешаването на въпроса за свещения за арабите и евреите храм "Ал Акса" в Йерусалим. Надигането на палестинските младежи от последните дни е стихийно и не е организирано от никоя местна организация, заяви посланикът, според когото най-младото поколение не приема действията на израелските изселници.

Палестина призовава непризналите я държави от Европейския съюз (ЕС) да го направят, защото това показва балансираната позиция на Брюксел. Младата държава поиска ЕС да бойкотира продукцията на израелските изселнически колонии. Палестина иска и промяна на формата на преговорите по модела на разговорите, свързани с Иран, "5+1", каза посланик Ал Мадбух и добави: 

Когато говорим за такава многостранна форма на такива преговори, ние имаме предвид, че страните, които ще седнат на масата на преговорите, трябва да имат своята ефективна и активна роля в този процес, а не да имат фиктивна роля, иззета изцяло от САЩ.

Много се надявахме България да подкрепи с гласа си резолюцията за издигането на флага пред седалището на Световната организация в Ню Йорк. За съжаление, България се въздържа от гласуване. Надяваме се в ООН България да се върне в позициите си в подкрепа на справедливата борба на един народ за неговата независимост, каквато е борбата на палестинския народ, да се превърне от позиция на въздържане в позиция на подкрепа, каквато беше.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44