Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Дончев: Ще настояваме за увеличаване на капацитета на междусистемната газова връзка с Гърция

Снимка: БГНЕС

Две са причините за забавянето на междусистемната газова връзка с Гърция, посочи вицепремиерът Томислав Дончев. Първата е свързана с желанието на страната ни тръбопроводът да осигури по-голям обем, което да даде не само стабилност на газовите доставки, но и възможност за реверсивен транзит. За целта  обаче е необходимо по-голямо финансиране, което към момента не можем да получим от ЕС:

Само с една четвърт от необходимата сума е осигурено финансиране. Това е относително малко.  Повече финансиране категорично би помогнало да се случи по-бързо. На второ място, има въпроси за изчистване, нека да кажем, че са технически, с гръцките ни партньори, свързани с нормата на възвръщаемост, които се надявам да бъдат затворени максимално бързо.

Предвиденият по договор капацитет на междустистемната връзка е между 3 и 5 млрд. куб. метра газ годишно, но страната ни ще настоява обемът да се увеличи до 20-25 милиарда. 

С един обем между 3 и 5 милиарда кубически метра ние гарантираме консумацията на България. Само че аз искам България да е държава, която ще продължи да трансферира газ, не само да консумираме.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44