Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангела Меркел: Турция има ключова роля в решаването на миграционната криза

| обновено на 15.10.15 в 12:47
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел обяви, че Турция трябва да получи по-голяма подкрепа за овладяване на потока от имигранти към Евросъюза. В реч пред Бундестага канцлерът очерта приоритетите си преди днешната среща на европейските лидери в Брюксел.

Меркел заяви, че Турция има ключова роля в решаването на миграционната криза и трябва да бъде подкрепена, за да осигури по-добри условия за бежанците на своя територия и за да се пребори по-ефективно с трафикантите на хора. Преговорите за турско членство в ЕС са, както и преди, процес с непредизвестен край, каза канцлерът в отговор на едно от исканията на Анкара.

Никоя държава не може да реши сама бежанската криза. Това е „историческа задача“, която трябва да бъде решена с общи европейски усилия, каза още германският канцлер. Според Меркел, за решаването на сирийския конфликт е нужен политически диалог с Русия и силите от региона.

Германия ще работи конструктивно с Великобритания и може да постигне „приемлив компромис“ за реформа в Европейския съюз. Има обаче постижения на европейската интеграция, за чиято отмяна не може да се преговаря - това са принципите за свобода на придвижване и против дискриминацията, заяви Меркел.

Подкрепата за консервативния блок на Ангела Меркел спадна до най-ниското си ниво от последните избори през 2013 г. заради начина, по който германският канцлер се опитва да се справи с бежанската криза в Германия, показват публикувани социологически проучвания, цитирани от Ройтерс.

Подкрепата за Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския му съюзник - Християнсоциалния съюз (ХДС), е спаднала до 38 процента, посочват сондажи на социологическите агенции Форса и ИНСА.

Подкрепата за блока на Меркел сега е с 3,5 процентни пункта по-малка в сравнение с тази преди две години, когато постигна убедителна изборна победа.

Популярността на съюза ХДС/ХСС намалява и на фона на разногласията сред управляващите каква позиция да бъде заета по бежанския въпрос и в резултат на медийни репортажи за насилие в бежанските центрове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44