Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът върна Закона за военното разузнаване

Росен Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в Народното събрание разпоредби от Закона за военното разузнаване, приет от парламента на 1 октомври.

През 2012 г. по предложение на Министерския съвет и с указ на президента длъжността директор на Служба „Военна информация“ не е включена сред длъжностите, за които се изискват висши офицерски звания. Сега приетата разпоредба с промените в закона предвижда, че директор на службата може да бъде само военнослужещ на действителна военна служба с висше военно звание. 

Президентът посочва, че няма убедителни аргументи за премахване на възможността тази длъжност да може да се заема от цивилно лице, притежаващо професионален опит в областта на националната сигурност или въоръжените сили и добавя, че от 2012 г. досега тази длъжност е заемана от цивилно лице, което не е възпрепятствало Служба „Военна информация“ да изпълнява поставените й задачи.

На Служба „Военна информация“ са възложени задачи, свързани не само с отбраната на страната, а и с националната сигурност. Една от основните задачи на службата е добиване и анализ на стратегическа разузнавателна информация, необходима както за отбраната на страната, така и за защита на националната сигурност от външни посегателства, рискове и заплахи, посочва още в мотивите си държавният глава. 

Предложението цивилно лице да няма право да ръководи служба "Военна информация" беше на БСП и получи подкрепата на ГЕРБ. Така ръководителят на службата Йордан Бакалов подаде оставка, тъй като не отговаря на новото изискване, но военният министър отказа да я приеме. От Реформаторския блок поискаха държавния глава да наложи вето на поправките. Премиерът също защити ръководителя на Военното разузнаване. 

Президентът Росен Плевнелиев призовава също така народните представители да обсъдят отново и въведеното изискване професионалният опит за директора на служба „Военна информация“ и на неговия заместник да е придобит само във въоръжените сили или в държавни органи и структури, които осъществяват дипломатическа, отбранителна, разузнавателна, контраразузнавателна, оперативно-издирвателна, правоохранителна и охранителна дейност и които са представени в Съвета по сигурността към Министерския съвет.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44